Menu Karczmy Rzym w Pawłówku k. Bydgoszczy
- Zapraszamy na wyśmienite dania do Karczmy Rzym w Pawłówku koło Bydgoszczy – od śniadania do kolacji.
- W piątki i w soboty muzyka na żywo. Gra kapela ludowa
- Rezerwacja stolików pod numerem: 52 583 16 16
- Dzieci zapraszamy do Figloraju i na plac zabaw w letnim ogrodzie
MENU KARCZMY RZYM
SZAMPAŃSKI APERITIF – ŚWIST SZABLI I HUK ROZGNIEWANEGO WINA – Kelner efektownie tnie szablą butelkę wina z bąbelkami i … skraca ją o szyję.
Prosecco – włoskie wytrawne wino musujące: butelka 0,7 l – 110 zł;
Prosecco: butelka 0,2l – 32 zł
DANIA NA DOBRY POCZĄTEK – NA ZIMNO
Podajmy ze stosownymi dodatkami: pieczywo, grzanki i sosy
- Tatar wegetariański – pomidory, oliwki, bazylia – WEGE – 34 zł
- Pyszny śledź z cebula w oleju, jabłko w śmietanie, młode zimniaki – 34 zł
Kieliszek baśniowej substancji – obowiązkowo – 7 zł
- Doprawiony tatar wołowy z szalotką, ogórkiem, marynowanymi grzybkami – 46zł
- Tatar ze świeżego łososia w dymie, ogórek, czerwona cebulka, owoc kaparu, musnięty majonezem koperkowym – 46 zł
Prosecco – wytrawne wino musujące – butelka 0,2 l – obowiązkowo! – 32 zł
- Delikatne carpaccio z polędwicy wołowej, kapary, oliwki, suszone pomidory, płatki Grana Padano, rukola, olej z Góry Św. Wawrzyńca – 46 zł
- Deska przysmaków z karczemnej spiżarni (dla dwóch): tatar wołowy na grzance, pieczony rostbeef z musem czosnkowym, mięsiwo w galarecie, pasztet, rolada z karkówki ze śliwką, tatar wegetariański z pomidorami i oliwkami oraz ogórki kiszone i smalec – 80 zł
DANIA NA DOBRY POCZĄTEK – NA CIEPŁO
- Feta zapiekana z pomidorami, olkiwą i czarnymi oliwkami– WEGE – 38 zł
- Wątróbka drobiowa smażona z jabłkiem, cebulą i tymiankiem, podawana z pieczywem – 39 zł
- Kawior z pstrąga na chrupiących plackach ziemniaczanyvh, kwaśna śmietana – 41 zł
Prosecco – wytrawne wino musujące – butelka 0,2 l – obowiązkowo! – 32 zł
- Ślimaki z Kwitnącej Łąki pieczone z masłem, czosnkiem i zieloną pietruszką – 43 zł
PORA NA ZUPĘ
- Zupa – Widzimisię Szefa Kuchni – 24-30 zł
- Krem z dyni z imbirem i kardamonem, oliwa, prazone pestki dyni – WEGE – 25 zł
- Serowa z pomidorami krojonymi w kostkę, podawana z grzanką – 25 zł
- Rosół pachnący kilkoma gatunkami mięs z kluskami lubczykowymi – 24 zł
- Żur kujawski taki, że dech zapiera, na prawdziwkach z jajkiem, białą kiełbasą i ziemniakami – 26 zł
SAŁATKI
- Lekka sałatka z piersiami kurczęcia zrumienionymi na patelni, warzywa, jajko gotowane, sos jogurtowy – 44 zł
- Sałatka z selekcją kozich serów z Koziej manufaktury Przemyslawa Piotrowskiego z Wtelna, sałaty, marynowana dynia, żurawina, miodowy winegret – WEGE – 44 zł
GALERIA DAŃ GŁÓWNYCH
DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
- Burger wegetariański – stek z kalafiora, zapieczony ser, pomidor, ogórek, sałata karbowana, rzodkiewka, ajwar, podajemy z frytkami z batatów – 48 zł
- Kopytka, suszone pomidory, cukinia, szpinak, pomidorki cherry, czosnek, płatki Grana Padano – 43 zł
- Pierogi ukraińskie, z pikantnym nadzieniem twarogowym, okraszone cebulą, z dodatkiem kwaśnej śmietany – 42 zł
- Pierogi szpinakowe z pieczarkami i pistacjami – 44 zł
DANIA GŁÓWNE Z MIĘSEM
- Danie główne – Widzimisię Szefa Kuchni 49 – 69 zł
- Soczyste żeberka wieprzowe, sos pieczeniowy, pieczone ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana – 55 zł
- Mistrzowski Gulasz Szefa Kuchni tradycyjnie gotowany, kwaśna śmietana, chrupiące placki ziemniaczane, ogórki kiszone – 52 zł
- Schabowy z kością smażony na smalcu, ziemniaki z koperkiem, kapusta kiszona zasmażana – 52 zł
- Wyśmienita golonka w zalewie miodowo – czosnkowej pieczona z dodatkiem warzyw i ziemniaków – 10 dkg – 13 zł
- Kruchutkie zrazy wołowe, zgodnie ze staropolską recepturą faszerowane, kasza pęczak i buraczki na ciepło – 59 zł
- Prawa kurza pierś drobiowa z sosem śmietanowym z kurkami, kremowe puree ziemniaczane, kolorowe warzywa – 52 zł
- De Volaille z lewej kurzej piersi tryskający masłem, kremowe puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem – 52 zł
- Wyluzowana kaczka pieczona z jabłkami – połówka, kopytka, modra kapusta, sos śliwkowy – 77 zł
- Policzki wołowe, grillowane warzywa, puree ziemniaczane, sos własny – 59 zł
- Burger klasyczny – wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórek konserwowy, sałata, sos koktajlowy, podajemy z frytkami – 49 zł
STEKI
- Stek z polędwicy wołowej ok. 200g: mięso bardzo specjalnie przyrządzane, czapki z głów! – 120
konfitura z czerwonej cebuli, cukinia, pieczarki, papryka i ziemniaki, sos pieprzowy, olej z Góry Św. Wawrzyńca z czosnkiem i ziołami – 90 zł;
- Stek z antrykotu ok. 250g
konfitura z czerwonej cebuli, cukinia, pieczarki, papryka i ziemniaki, sos pieprzowy, olej z Góry Św. Wawrzyńca z czosnkiem i ziołami – 90 zł
- Stek z antrykotu z koscią ok. 500g
konfitura z czerwonej cebuli, cukinia, pieczarki, papryka i ziemniaki, sos pieprzowy, olej z Góry Św. Wawrzyńca z czosnkiem i ziołami – 110 zł
- Stek z karkówki, konfitura z czerwonej cebuli, cukinia, pieczarki, papryka i ziemniaki, sos pieprzowy, olej z Góry Św. Wawrzyńca z czosnkiem i ziołami – 55 zł
Na życzenie steki podajemy na rozgrzanym kamieniu – 10 zł
RYBY I RAKI
- Sandacz z pieca z sosem maślano-winnym, puree ziemniaczane z koperkiem, warzywa gotowane – 66 zł
- Stek z halibuta, tymiankowe puree ziemniaczane, kolorowe warzywa – 68 zł
- Raki gotowane (ok. 30-35 szt.) z gałązką pachnącego kopru i cytryną, sos jogurtowo – koperkowy i grzanki – 98 zł
DESERY I LODY
-
- Deserowe Widzimisię Szefa Kuchni – 25 zł
- Pachnące, świeżo upieczone ciasto karczmarzyny – jeszcze ciepłe -25 zł
- Suflet czekoladowy z konfiturą z wiśni, kruszonka cynamonowa, podajemy z galką lodów waniliowych – 28
- Płonące naleśniki z twarogiem wg receptury na śmiech- 25 zł
- Lody waniliowe z gorącymi malinami i bitą śmietaną – 17/25zł
- Affogato – gałka lodów waniliowych zanurzona w espresso – 20 zł
- Sorbet truskawkowy – 20 zł